Napotki za pripravo na slikanje


Za rentgensko slikanje se odloči zdravnik ali zobozdravnik pri preventivnih pregledih, ko želi postaviti pravo diagnozo, vzrok bolečine oziroma preveriti uspeh zdravljenja. Za izvedbo slikanja je zato potrebno predložiti napotnico oziroma dokument, ki dokazuje da je pacient na diagnostične preiskave napoten s strani zobozdravnika ali zdravnika.

Posebne priprave za rentgensko slikanje niso potrebne.

Pri ženskah je obvezen podatek o morebitni NOSEČNOSTI, saj nosečnic ne slikamo!


Potek pregleda:
  • Pacienta prosimo, da odstrani nakit in kakršnekoli druge kovinske pripomočke, ki bi utegnili popačiti ali pokvariti sliko in s tem diagnostično vrednost informacije;
  • Pacienta pred slikanjem zaščitimo z ustreznimi zaščitnimi sredstvi (plašči, slinčki);
  • Pri slikanju ortopana in CBCT slikanju usmerimo pacienta v rentgensko komoro ter pravilno pozicioniramo glavo pacienta. S tem dosežemo, da rentgenski žarki med obratom aparata pravilno padajo na zobe in ostale strukture, kar nam zagotavlja kvaliteten rentgenski posnetek. Radiološka inženirka bo pred slikanjem zapustila komoro in sprožila postopek;
  • Pri intraoralnem rentgenskem slikanju se pacient usede na stol, v usta mu namestimo digitalni detektor in v posamezni zob usmerimo tubus rentgenskega aparata. Nato iz nadzorne točke sprožimo postopek;
  • Pacient mora med postopkom slikanja mirovati, sicer bo kakovost posnetka slabša (zamegljena ali popačena slika);
  • Po opravljenem slikanju pacient počaka, da radiološka inženirka obdela posnetek in mu izroči CD z njegovimi diagnostičnimi podatki. Pri CBCT slikanju obdelava posnetkov traja od 15 do 30 minut;
  • Ortopan in intraoralne rentgenske posnetke lahko pošljemo tudi po elektronski pošti napotnemu zobozdravniku ali zdravniku.


Doze sevanja


X-žarki so oblika žareče energije, kot je svetloba ali radijski valovi.  Za razliko od svetlobe lahko x-žarki prodrejo skozi telo, kar nam v medicini omogoča pridobivanje slik notranjih telesnih struktur. Rentgenske preiskave imajo pomembno vlogo pri diagnosticiranju in sklepanju na pravo diagnozo, ki je ključna za pravilno izbiro terapije in način zdravljenja.

 
Radiacijsko dozo izrazimo z enakovredno dozo, tj. jouli na kilogram tkiva (J/kg). Enota zanjo je sievert (Sv). Kadar opredeljujemo prejeto dozo sevanja, ki jo dobi pacient govorimo torej v enotah sievert oz. milisievert - mSv. V današnjem času lahko zasledimo tudi druge enote kot so rad, rem, roentgen ali gray.

 

V vsakodnevnem življenju smo izpostavljeni naravnim virom sevanja. Po zadnjih študijah prejme vsak posameznik letno 2,4 mSv iz naravnega ozadja, ki ga sestavljajo naravne radioaktivne snovi in kozmično sevanje iz vesolja. Naravna ozadja se razlikujejo glede na kraj bivanja in slog življenja. Največji del naravnega ozadja predstavlja plin radon (okoli 2mSv letno), ta se pojavlja v naših domovih. Skoraj 90% vsega sevanja, ki ga prejmemo, izhaja iz naravnih virov.


Za lažjo predstavo o količini prejetega sevanja smo spodaj podali tabelo, ki prikaže povprečno prejeto dozo za določeno preiskavo v primerjavi z dozo prejeto iz naravnega ozadja.

PREISKAVA

POVPEČNA PREJETA DOZA

PRIMERJAVA Z NARAVNIM OZADJEM

CT GLAVE

 

 

- Klasičen CT glave

2 mSv

10  mesecev

- CBCT

0.05 mSv - 1 mSv

7 dni - 5 mesecev

 

 

 

Ortopan- panoramsko slikanje

0.02 mSV

3 dni

 

 

 

Intraoralno slikanje

0.005 mSv

manj kot 1 dan

Več informacij najdete TUKAJ 

  Zobni rentgen Domžale

  
  Kamniška c. 24, Zg. Jarše
  1235 Radomlje

  T: 051 / 868 444
  E: info@rentgendomzale.si

  
 

Imamo prilagojen odpiralni čas glede na potrebe pacientov - dopoldan, popoldan in izmenično.

         PRED OBISKOM
   pokličite 051/868 444


  
  Zobni rentgen Domžale  
  
Kamniška c. 24, Zg. Jarše
1235 Radomlje

T: 051 / 868 444
E: info@rentgendomzale.si
 


  Koristne informacije
  
Galerija

Doze sevanja

Priprava pred slikanjem
         
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke